Главная » Статьи » Новости » Украина

Олег Обушний: «Де стояти новим будинкам, повинна вирішувати громада»
Увага населення та ЗМІ Чернігова зараз прикута до однієї з найболючіших проблем міста — хаотичних забудов. Публікації в пресі, пікети протестувальників біля міськради та будівельних майданчиків стали звичними. Своїми думками про проблему будівництва у Чернігові ділиться заступник голови Чернігівської обласної ради Олег Обушний.

— Олеже Олексійовичу, одним із питань, яке зараз дуже хвилює мешканців Чернігова, є хаотична забудова міста. Будівельні фірми використовують усі можливі ділянки у центрі міста, щоб поставити там черговий багатоповерховий будинок чи розважальний центр, і не зважають на думку людей, які живуть поруч. Як би Ви прокоментували цю ситуацію?

— Сьогодні чернігівці хочуть жити у чистому зеленому місті із чітким плануванням вулиць, рекреаційними зонами, відреставрованими пам’ятками історії та зручними і розвиненими комунікаціями. Однак місто, на жаль, нині розвивається хаотично.

— Як нам стало відомо, до Вас надійшло колективне звернення від працівників бібліотеки ім. В.Г.Короленка стосовно забудови земельної ділянки біля бібліотеки. Як Ви відреагували на це звернення?

— Це питання мене теж дуже хвилює. Виникає запитання: як можна будувати якусь споруду впритул до історичної пам’ятки, де знаходиться обласна наукова бібліотека? Особисто я як заступник голови обласної ради вже звернувся і в подальшому буду звертатися до відповідних правоохоронних органів, щоб перевірити законність цього будівництва. Можливо, було б краще біля бібліотеки в центрі міста створити зелений оазис, де чернігівці могли б відпочити від міського шуму.

— Хотілось би почути Вашу думку стосовно інших проблемних забудов Чернігова.

— Так само хвилює питання забудови на розі вулиць Київської та П’ятницької. На цьому місці був сквер, а постане багатоповерхівка, яка просто не вписується в архітектурний ансамбль мікрорайону. Не залишає байдужим і новий будівельний майданчик, який з’явився на розі вулиць Кирпоноса та Бєлінського напроти будинку обласного управління капбудівництва та КРУ. Там була невеличка автостоянка для транспортних засобів цих установ. І цей невеличкий майданчик знову зайнятий під забудову. У цьому та інших прикладах непродуманої забудови міста я не хочу покладати відповідальність тільки на будівельні організації. Відповідати мають ті структури, які надають дозволи на будівництво.

— Як Ви ставитеся до забудови паркових зон у Чернігові?

— Негативно. У всій Європі парки — не тільки «зелені легені міста», а справжні пам’ятки історії та культури. Наприклад, у Берліні міський парк за площею приблизно такий, як увесь Чернігів. І всім мешканцям столиці Німеччини вистачає місця. Полякам, які пишаються своїм Королівським парком у центрі Варшави, не спадає на думку будувати там багатоповерхівки чи котеджні селища. За кордоном паркові зони оберігаються так само, як і історичні пам’ятки.

— А як Ви прокоментуєте будівництво торгового центру у підземному переході на проспекті Миру?

— Якби це було будівництво чергової багатоповерхівки, я був би категорично проти. А якщо тут підземний перехід, який давно потребував ремонту, реконструюють у сучасний торговельний центр, то чому я повинен заперечувати? Тим більше, що фірма «Акваріум» отримала на реконструкцію підземного переходу всі необхідні дозволи. Створення підземних супермаркетів, розважальних закладів, паркінгів — звичайне явище у всьому світі. Будують їх і в Україні (наприклад, підземний комплекс у Києві). Що стосується заміни зелених насаджень, то вони вже давно потребували оновлення, і будівельна організація взяла зобов’язання на їхньому місці висадити молоді дерева – до речі, більше, ніж було їх до цього.

— Щодо будинку на вул. Бєлінського — кажуть, його нібито будує фірма Івана Куровського, нардепа від фракції БЮТ…

— Я говорю не про якихось конкретних осіб чи підприємства, а про системність забудови Чернігова, яка проходить неправильно. А Куровський, чи Петренко, чи Іваненко — це вже зовсім інше питання.

— Зараз у різних мальовничих куточках міста почали з’являтися намети, де торгують пивом. Досить часто вони знаходяться у місцях відпочинку людей. Чи на користь це мешканцям Чернігова?

— Я вважаю, що ні. Ось, наприклад, такий пивний намет нещодавно з’явився в невеличкій зеленій зоні на розі вулиць Коцюбинського і Пушкіна. Негативний вплив від нього відразу відчули мешканці навколишніх будинків. А у них, до речі, ніхто не запитав, чи хочуть вони бачити цю «пивничку» поряд зі своїми будинками.. Відразу збільшилася кількість нетверезих людей, серед яких, на жаль, багато молоді. Зелену галявину буквально за лічені дні почали витоптувати. Замість того, щоб реконструювати і відновлювати церкви, будувати культурно-просвітницькі заклади, у нас, де тільки можна, ставлять ці «пивнички». І стосується це не тільки Чернігова, така ситуація у всіх містах області.

— Які Ви бачите шляхи виходу із ситуації, що склалася із забудовою у Чернігові?

— Якщо йдеться про забудову у місті, необхідно, щоб рішення приймалися самою громадою, а не лише депутатами міських рад, які нерідко виявляються зацікавленими в ухваленні тих чи інших рішень. Останнє слово повинно бути за людьми, які там живуть. Обов’язковим є проведення громадських слухань. Необхідно брати до уваги думку мешканців міста. І якщо громадські слухання не проведені, або мешканці категорично проти забудови тієї чи іншої ділянки, ніхто не має права нав’язувати людям зведення під їхніми вікнами чергової багатоповерхівки.

Джерело: siver.com.ua
Категория: Украина | Добавил: CITYPOST (10/06/2008)
Просмотров: 1433 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 5.0/1
Подобные материалы:
Всего комментариев: 0
avatar